4 maj

Måndag

Vi dyker i direkt

Så är vi på plats i Simrishamn. Den sommarlika aprilvåren har övergått till mer normalkylig vind och molnen jagar över himlen. Vi samlas över en kopp kaffe för lägga upp dagens och veckans planer. Peter Jonsson och Kjell Andersson från LTH, projekt Havsresans initiativtagare, är på plats och beredda att diskutera dagens aktiviteter. Men först hälsas vi välkomna av Madeleine Lundin från Marint centrum och Simrishamns kommun.

Snart är diskussionerna i full gång om hur vi ska undersöka den sjunkna skogen utanför Kivik, ett av projekten under denna Havsresa. Kvartärgeologen Hans Linderson arbetar på Lunds universitet (LU) med dendrokronologisk åldersbestämning av vedmaterial, det vill säga han vet hur man bestämmer hur gamla träden i den sjunkna skogen är. Han berättar för Jonas och Martin, dykare från Malmö Sportdykarklubb, hur de ska ta prover från träden.

– Det bästa är att hitta ett högt rakt träd, säger Hans.

Arne Sjöström, dykare och arkeolog från LU, skrattar och undrar var de tror att de ska hitta ett sådant träd, det finns väl bara stubbar i den sjunkna skogen, menar han.

DSC01766

Men visst finns (fanns?) det stora träd under havet utanför Kivik. Skogen filmades redan på 1990-talet och ni kan själv beskåda den. Gå in på http://www.sea-u.se/ och titta under Bilder&Film.

Efter lunch ger sig Hans och alla dykarna ut på sjön för att leta efter höga träd och testa provtagningsmetoder. I morgon ska jag lära mig mer om arkeologiska undersökningar under ytan och då får vi också veta om de hittat några ståtliga träd i den sjunkna skogen!

     © 2009 Havsresan, c/o Teknisk geologi, Lunds tekniska högskola, Box 118, 221 00 LUND