Onsdag, eftermiddag Nu blåser det 22 sekundmeter! Dykarna får ledigt och det blir istället tid till att träffa pressen i Simrishamns hamn. Hans Linderson sågar till nya delar av de gamla tallstammarna som togs upp ur havets djup igår. Ystad Allehandas reportrar är där och lyssnar och fotograferar. TV4 Öresunds reporter filmar och intervjuar sedan delar av Havsresans gäng ombord på Kustbevakningens miljöfartyg KBV 202. Bengt Sahlberg, VD för LYYN, demonstrerar hur deras produkt V.E.T. (Visibility Enhancement Technology) förbättrar bilden från den videokamera som sänkts ner under vatten. Jag kommer berätta mer om LYYN när vi ska börja filma ute i riktiga havet.
Bengt Sahlberg demonstrerar LYYN-tekniken för Arne Sjöström, Martin Lundahl och Jan Öijeberg Medan vi väntar på TV4:s reporter förklarar Bengt för Arne Sjöström, LU, Martin, MSDK och Jan Öijeberg, marinarkeolog från Malmö muséer hur V.E.T. fungerar. Sedan blir det dags för en demonstration: roboten med videokameran släpps ned och Bengt förevisar vad det är vi ser. Kjell tar en snackepaus innan det är hans tur att bli intervjuad. Jag pratar till sist med Henrik Roosberg från Kustbevakningen. Han har precis kommit till Simrishamn med en mindre båt, Targa, som kommer att hjälpa till med karteringen ute till havs. Han lovar att demonstrera den för mig och YA’s reporter i morgon. Det vill jag gärna hinna med på.
Onsdag, förmiddag
Skogen funnen
Vid middagen på tisdagskvällen kommer beskedet alla väntat på – Jonas ringer och berättar att han, Martin och Arne har hittat skogen utanför Haväng. De är på väg tillbaka med trädprover till Hans. Tummen upp!
Vi samlas nere vid hamnen och där ligger stora bitar av tall. Snittytan på träet ser alldeles färskt ut och det är svårt att tro att detta träd kanske är nästan 10 000 år gammalt.
– När vi sågade kom det alldeles färskt sågspån, säger Martin, en av dykarna från MSDK. Men det tog oss nog 20 minuter att såga under vattnet.
– Ah, det var ju snabbt, säger Kjell Andersson, varvid Jonas från MSDK säger att det tog nog minst tretti minuter i alla fall.
Alla talar i mun på varandra. Hur såg det ut? Hur stort var torvområdet? Var det jobbigt att få upp träbitarna?
Var hittade ni den stocken, såg ni roten, stod den i eller utanför torven? Hur högt ovanför roten sågade ni av den här biten? Hans bryter in och vill ha mer exakta svar, för att instruerar dykarna om vad de ska vara uppmärksamma på i samband med provtagningen.
En älg fejar sitt horn
Hans tar upp en snittbit från en tallstam och granskar den med kännarmin.
– Titta här, här har något stort vilt fejat sina horn, säger Hans.
Vi samlas alla runt honom, hur kan han se det? Hans konstaterar att dykarna sagt att stocken sågades av ungefär femtio cm ovan roten, och fortsätter:
– Vänder vi på stocken så ligger natursnittet – där den brutits av tidigare - ytterligare tjugo cm upp. Här ser vi en naturskada som läkt när trädet var ungefär tio år och sen har det levt vidare tills det var ungefär sjuttio år. Det är en typisk fejningsskada och eftersom den ligger sjuttio cm upp måste det ha varit ett större vilt, kanske en älg, en ren eller en uroxe, säger Hans nöjt.
Hans berättar att han har hittat flera sådana fejningsskador i samband med provtagningar han gjorde i området 1990, då han samlade in ett trettital prover.
– Det ser ut som om det har varit rika marker här med mycket vilt – som en savann med mycket ljus, säger Hans.
– Titta här, fortsätter Hans ivrigt och tar upp en annan kvistig bit tall, här har vi något spännande. Här kan vi mäta upp avståndet mellan två grenvarv – vilket är som en årsring på höjden – och få reda på hur fort den växt. Den ser ut att ha växt 40 -50 cm på ett år!
Bilder på trädfynden kommer snart!
Vi jobbar vidare
Idag, onsdag, väntar vi ivrigt på att få prova den nya videoförbättrings-tekniken från LYYN. Vi hoppades kunna filma över skogen när nu TV4 kommer på besök. Men det verkar vinden sätta stopp för, vi får nog hålla oss närmare land.
TV4 på besök
Den sjunkna skogen och områdena utanför Simrishamns kust kommer att undersökas vidare den närmaste vecka, med den ny videotekniken, med sonarer och med flerstråligt ekolod. Den marina geologin och växtlighetens utbredning ska kartläggas. Alla stubbar ska hittas.
När den avancerade tekniken jobbar ute till sjöss fortsätter pedagogerna att entusiasmera skolbarn för den strandnära marina världen. Det ska jag skriva mer om i morgon och på fredag.